Genel Devre Mülk Editörün Seçimi

Devre Mülk Tarihi Nedir? 3 Başlıkta İnceliyoruz!

Devre Mülk Tarihi Nedir? 3 Başlıkta İnceliyoruz!

Bilinen şekliyle modern devre mülk endüstrisi 20. yüzyılın ortalarında şekillenmeye başlamış olsa da devre mülk kavramının kökleri yüzyıllar öncesine dayanıyor. Yurt dışında ortaya çıkan ve ülkemizdeki varlığını sürdürmeye devam eden bu sektörün geçmişi neredeyse yazının bulunuşu kadar eski! Peki devre mülk tarihi nedir?

Devre Mülk Tarihi: Başlangıç

Devre mülk kavramının geçmişi antik Romalılar ve Mısırlılara kadar uzanıyor. Paylaşım yöntemleri sistemli ve kontrollü olan bu uygarlıklarda birden çok kişi arasında bölüştürülen tatil mülkü fikri pek de şaşırtıcı değil diyebiliriz. Ancak, bu ilk düzenlemeler modern devre mülklerden oldukça farklıydı.

Asıl çıkışını 2. Dünya Savaşı sonrasında yapmaya başlayan modern devre mülk endüstrisinin ilk izlerini Fransız Alpleri’nde Paul Doumier isimli bir iş insanının girişimlerinde gördüğümüzü söyleyebiliriz. Superdevoluy adlı bir kayak merkezini yöneten Doumier, buraya kayak tatili için gelen misafirleri oda satın almanın kiralamaktan daha avantajlı olduğuna ikna ederek devre mülk satışının nasıl yapılacağını gösterdi.

Doumier, devre mülklerin tarihi söz konusu olduğunda hatırlanması gereken önemli bir figür! Çünkü yürüttüğü satış tekniği ve reklam kampanyası ile günümüzün satış temsilinin çerçevesini oluşturdu desek pek de abartmış sayılmayız.

Devre mülk sektörü Avrupa’da filizlenirken Amerika’da da gelişiyordu elbette! 1960’ların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşan sektör, ilk olarak Hawaii’de ortaya çıktı. Robert Burns ve Bob Ringenburg, Kauai adasında kiralık apartman daireleri için haftalık aralıklarla satış yapmaya başladı. Böylece kısa bir süre sonra 1969’da inşa edilen Kaua`i Kailani Amerika’daki ilk satışa başlayan devre mülk oldu. Ayrıca bu şirket, esnek puan sistemini uygulayan ilk işletmeydi.

Devre Mülk Tarihi: Gelişme

1970’ler ve 1980’ler boyunca, devre mülk sektörü önemli bir büyüme ve genişleme yaşadı. Pazara daha fazla girişimci ve yatırımcı katıldı, böylece dünya çapında çeşitli tatil yerlerinde devre tatil sektörü büyümeye başladı.

Ancak sistem büyürken, pazar payından haksız kazanç sağlamak isteyenler de belirmeye başladı. Müşterilere karşılıksız vaatler ile satış yapanlar ve dolandırıcılar, insanların gözünde sektörün güvensiz görünmesine neden oldu. İşte tam da bu nedenle 1980’lerde ARDA (American Resort Development Association) devreye girdi. Küçük bir kuruluş olarak başlayan bu organizasyon, yavaş yavaş devre mülk satışlarını düzenlerken endüstride belirli bir etik düzeyini korumaya çalışan bir holdinge dönüştü.

1984’te Marriott gibi büyük konaklama şirketlerinin de ARDA’ya katılmasıyla, devre mülk sektöründeki olumsuz algı ortadan tamamen kaldırılmamış olsa da insanların güveninin geri kazanılmasında önemli bir adım atıldı.

1990’larda devre mülk mülkiyeti 4 milyon küresel kullanıcıya ve 2.300’den fazla paylaşımlı işletmeye ulaştı. 2000’lerin başında ise puana dayalı sistemler tanıtıldı. Devre mülk şirketleri, hak sahiplerinin bir tesiste belirli haftalar yerine puan satın almalarına izin veren sistemlere geçti. Esneklik sağlayan bu sistemle birlikte seyahat tarihlerini ve yerlerini seçmede daha fazla imkana sahip olan kullanıcı tarafında memnuniyet artışı görüldü.

Devre mülk endüstrisi büyüdükçe, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere çeşitli ülkeler, sektörü yönetmek ve satış işlemlerinde şeffaflığı sağlamak için tüketiciyi koruma yasalarını ve düzenlemelerini yürürlüğe koydu.

Yıllar içinde gelişmeye ve uyum sağlamaya devam eden sektörde ayakta kalmaya şirketler satış stratejilerini ve tekliflerinde tatil kulüplerini, kısmi mülkiyeti ve daha çeşitli tatil deneyimlerini içeren planlar ile genişletti.

Devre Mülk Tarihi: Güncel Durum

Günümüzde devre mülk endüstrisi, dünya çapında tatil sahipliği fırsatları sunan çeşitli şirketler ile konaklama ve seyahat pazarında önemli bir sektördür. Sektör pek çok kişiye keyifli tatil deneyimleri sunmuş olsa da bu sözleşmeler genellikle uzun vadeli mali taahhütler içerdiğinden, potansiyel alıcıların bir satın alma işlemi yapmadan önce devre mülk sözleşmesinin şartlarını iyice araştırması ve anlaması önemlidir.

Devre mülk tarihi nedir? sorusunun yanıtları bunlarla sınırlı değil elbette! Modern devre mülk zaman çizelgesi neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip. Zamanla evrimleşen ve kullanıcı dinamiklerine ayak uyduran sektör, dünya çapında tatil fırsatı sunan çeşitli tesislerde konaklama, seyahat ve yatırım açısından önemini korumaya devam ediyor.

Siz de devre mülk, devre tatil ve takas sistemleriyle ilgili bilgi sahibi olup son gelişmeleri takip etmek istiyorsanız, www.devremulktatil.org’u ziyaret etmeyi unutmayın!

Devre mülk ve tatil sektöründeki haberlerden anında haberdar olmak için www.devremulktatil.org’un Instagram hesabını takip edebilirsiniz!

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir