Editörün Seçimi

Kısmi Sahiplik Nedir?

Kısmi Sahiplik Nedir?

Kısmi sahiplik ile devre mülk sahipliğinin aynı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bunun o kadar basit olmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir! Bu terimler pek çok benzerliğe sahip olsa da durum biraz farklı… Bazen iki kavram da ortak mülkiyet çatısı altında toplansa da ikisi arasında önemli farklılıklar bulunuyor.

Kısmi mülkiyetin ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmeniz amacıyla Devre Mülkte Kısmi Sahiplik Nedir? başlıklı yazımızı sizin için hazırladık. Hazırsanız, başlayalım!

Kısmi Sahiplik Nasıl Çalışır?

Geleneksel bir devre mülk çoğunlukla 52 haftaya bölünmüş bir işletme veya tesistir. Genellikle çoğu devre mülk sahibi mülklerinde yalnızca bir hafta geçirir. Peki her yıl daha uzun bir tatil yapmak istiyorsanız ne yapmalısınız? Bazı insanlar devre tatillerinde birden fazla hafta satın almayı veya yılda birden fazla seyahat için kullanmaya yetecek kadar puan satın almayı tercih ediyor. Diğer bir alternatif ise mülkiyet sahiplerine birden fazla haftaya sahip olma şansı veren, kısmi mülkiyetli bir tatil mülkü satın almak diyebiliriz.

Kısmi mülkiyetli daireler, tipik bir devre mülk sahibi sayısından daha az sayıda alıcıya aittir. Daha önce de belirttiğimiz gibi devre sahipliği 52 haftaya bölünmüştür. Yani bu, söz konusu mülk için en fazla 52 sahibin olabileceği anlamına gelir.

Öte yandan, kısmi sahiplik mülklerinin genellikle yalnızca 6 ila 12 sahibi vardır. Az sayıda hak sahibi olduğundan, aileler kısmi mülkiyetli dairelerini yılda 5 veya daha uzun süre ziyaret etme fırsatı yakalayabilirler.

Adından da anlaşılacağı gibi, kısmi mülkiyet sözleşmeleri, kısmi mülkiyet sözleşmelerine bölünmüştür. Kesir büyüklükleri 1/4 ila 1/13 arasında değişir. Ancak 1/4 sahiplik, kısmi alıcılar arasında en yaygın olanıdır. Bu tatil mülklerinde geçirilen süre geleneksel devre mülklerden daha uzun olduğundan, kısmi mülklerin boyutu genellikle daha büyüktür.

Kısmi Mülkiyet Nasıl Satın Alınır?

Kısmi mülkiyeti satın almak, o mülkte tapu faizi alacağınız anlamına gelir. Kısmi mülk sahiplerinin her biri, kısmi özsermayeye sahiptir. Kısmi mülkiyetler genellikle ya lüks bir tatil yerindedir ya da daha büyük tatil evleri içerisindedir.

Kısmi mülkiyetli daire satın almanın getirdiği ücretler arasında mülk bakımı ve yönetimi, vergiler, sigorta ve temizlik hizmetleri yer alabilir. Bu ücretler kısmi mülkiyeti biraz daha pahalı hale getirebilir, ancak aynı zamanda kısmi mülk sahiplerinin daireleri üzerinde daha fazla kontrol sağlamasına fırsat tanır.

Mülk yönetimi ve bakım ücretlerinin ödenmesi aynı zamanda birisinin mülkün günlük işlemleriyle ilgileneceğini anlamına da gelir. Bir mülk yönetim şirketi de daireyi sahiplerin isteği doğrultusunda hazırlayabilir. Bu ücretler artabilir, ancak bir dairenin küçük bir kısmına sahip olmak, mülkün tamamını satın almaktan kesinlikle daha ekonomiktir diyebiliriz.

Kısmi Mülkiyette Özgürlük Nasıl Sağlanır?

Kısmi mülkiyetin nasıl dekore edileceği veya bakımını seçme özgürlüğü, yönetim şirketinin seçtiği devre mülklerden farklı olarak mülk sahiplerine bağlıdır. Elbette mülkünüz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak büyük bir avantajdır ancak bu her zaman kolay olmayabilir.

Mülkle ilgili seçimler tüm diğer mülk sahipleri tarafından yapılır, bu nedenle grup fikir birliğine ihtiyaç vardır. Birim sahiplerinden bazılarının dekor veya temizlik programları gibi belirli kararlar konusunda anlaşmazlığa düşmesi durumunda bu uzun bir süre alabilir. Bununla birlikte herhangi bir görüş farklılığına rağmen kısmi mülk sahipleri, devremülk sahiplerine göre daireleriyle daha fazla gurur duyma eğilimindedir. Nedeni ise mülk sahiplerinin mülkün bakımında oynadıkları rolden kaynaklanmaktadır ve bu da onların mülke daha iyi bakma isteğine ve bağ kurmasına yol açmaktadır.

Kısmi Mülkiyet ve Devre Mülk Karşılaştırması

Kısmi sahiplik ile devre mülk sahipliğini karşılaştırırken ortaya çıkan farklardan biri kalite düzeyidir. Kısmi mülkiyetli mülkler genellikle daha üst düzey konutlar olduğundan, sahiplerine daha lüks özellikler ve hizmetler sağlarlar. Kaliteli kısmi mülkiyetli bir tesiste daire sahibi olmanın bir diğer avantajı, tesis dışı konaklama olanaklarına da sahip olabilir, tatil değişim gücünün keyfini çıkarabilirsiniz.

Yıl boyunca daha fazla seyahat etme fırsatına sahip olur ve haftalarınızın bir kısmını kiraya vererek paranızın bir kısmını geri alabilirsiniz. Ancak tüm bu avantajlarla birlikte daha yüksek yıllık bakım ücretleri ödemeniz gerekebilir. Bakım ücreti masraflarını tüm diğer mülk sahipleri ile paylaşırsınız.

Bu ücretler mülk yönetimini, vergileri, sigortayı, temizlik hizmetlerini ve bakım ve onarım masraflarını kapsar. Mülk sahipleri nihai kontrolü elinde tutarken, günlük işlemlerden kısmi yönetim şirketi sorumludur.

Kısmi Sahiplik Mülküne Neden Sahibi Olmalısınız?

Oteller, neredeyse varlığı tatil kavramının çıktığı zamana kadar uzanan köklü konaklama yerleridir. Ancak hem kısmi sahiplik mülkleri hem de devre mülk süitleri, ortalama bir otel odasıyla kıyaslandığında çok daha fazla alana sahiptir. Hem de neredeyse üç katı kadar bir büyüklükten bahsediyoruz!

Tipik otel odasından çok daha fazla olanağa sahip kısmi mülkiyetlerin bulunduğu tesisler çoğu zaman birden fazla restorana, golf sahasına ve hatta sinema salonu bulundurur ve üstelik bunların hepsine tesisten ayrılmanıza gerek kalmadan erişim sağlayabilirsiniz.

Tüm bu avantajların yanı sıra, kısmi sahiplik size gönül rahatlığı sağlar! Artık favori noktanızı her ziyaret etmek istediğinizde yeni bir otel odası rezervasyonu yapma konusunda endişelenmenize gerek yok. Lüks daireniz her zaman sizi bekliyor olacak.

Siz de devre mülk, devre tatil ve takas sistemleriyle ilgili bilgi sahibi olup son gelişmeleri takip etmek istiyorsanız, www.devremulktatil.org’u ziyaret etmeyi unutmayın!

Devre mülk ve tatil sektöründeki haberlerden anında haberdar olmak için www.devremulktatil.org’un Instagram hesabını takip edebilirsiniz!

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir